Osastot // Pohjois-Karjala

Toimihenkilöt

Aluepäällikkö: Seppo Vanhanen, puh. 050-3477 230
Sihteeri: Marko Haakana, 040-715 4746, marko.haakana(at)telemail.fi

 

pohjoiskarjala-os-bussi.jpg


Osaston tulevat tapahtumat

Ei tapahtumia

Linjuripolkkaa ja lasten riemua Puhoksessa

Kymmenennet Puhoksen Perinnepäivät pidettiin 11.-12.7.2015 Kiteellä. Tapahtuma tavoitti yli 7000 kävijää.

SLHS:n toimintaa esiteltiin ja kirjoja myytiin Pohjois-Karjalan osaston voimin. Erinomaista lisäapua osasto sai Mobilian ja Postimuseon toimijoilta. Myös SLHS:n puheenjohtaja Antti Perälä vieraili tapahtumassa.

SLHS:n esittelypiste eilispäivän linja-autoineen kiinnosti yleisöä. Esillä olleet postiautot vuosilta 1950 ja 1969 toimivat magneetin tavoin. Erityisesti lasten riemu oli valtaisa heidän istahtaessaan vuoden 1950 nokkamallisen linja-auton puikkoihin ja saadessaan kuljettajan lakin päähänsä. Taisi sitä samaa riemua olla kyllä iäkkäämmilläkin, vaikka se ilmenikin peitellymmin.

Linja-autojen luona myös musisoitiin. Trio Satu Suhonen (laulu), Liisa Karhu (viulu) ja Timo Hacklin (harmonikka) kävivät pari kertaa esittämässä Linjuripolkan. Yleisö istui viereisessä linja-autossa kuuntelemassa, ja autossa oli arvatenkin tunnelmaa.

Teksti ja kuvat: Marko Haakana

SLHS:n Pohjois-Karjalan osasto

Linjuripolkkaesitys

Linjuritunnelmaa Ajokki / Vanaja LE6-50/6300 museobussissa vuodelta 1969, se on Posti Group Oyj:n omistama ja sijaitsee Mobiliassa Kangasalla Postimuseosäätiön hallinnassa.

Sisu L-60S1 museolinja-auto vuodelta 1950. Pohjois-Karjalan Automobiilikerho ry / Automuseo Ylämylly.

Perinnepäivien päätyttyä Ajokki/Vanajan kotimatka Kiteeltä takaisin Kangasalle Mobiliaan kulki kesäisessä ja kauniissa suomalaisessa maisemassa.
Kuvat: Sauli Vähäkoski

Puumala-Mikkeli välillä

Kallislahti

Siitä onkin aikaa vierähtänyt kun Savonlinnan linja-autoasemalla
on Postin linja-auto viimeksi pysähtynyt.

Historian havinaa SLHS:n Pohjois-Karjalan osaston jouluaterialla 2014

SLHS:n Pohjois-Karjalan osaston jäsenistä parikymmentä kokoontui joulukuun puolivälissä jouluaterialle Kiteelle. Koivikon Kievarilla järjestetyssä tapahtumassa muisteltiin päättyvän vuoden tapahtumia sekä silmäiltiin vuotta 2015.

Aluepäällikkö Seppo Vanhanen palautti mieliin Kiteen Puhoksessa järjestetyt 9. Perinnepäivät, missä SLHS:n Pohjois-Karjalan osasto oli mukana jo toisena peräkkäisenä kesänä.

---Tapahtuma oli hieno ja kävijöitä ennätykselliset 6 000. Osastomme järjesti tapahtumaan kaksi museolinja-autoa. Jäsenemme kertoivat autojen historiasta sekä yhdistyksen ja osaston toiminnasta. Monille, varsinkin iäkkäämmille henkilöille, palautuivat entisajat mieliin, kun he istahtivat Vanaja –postiauton penkkiin, Vanhanen kertoi.

Tulevan kesän perinnepäiväasioista tapahtumaisäntä Jouko Karppanen toi esille tähän mennessä tiedossa olevia asioita.

--SLHS:n osasto on tuonut Puhoksen Perinnepäiville oman arvokkaan osansa. Linja-autot olivat vuosikymmenet sitten erittäin tärkeä liikkumismuoto. Monille maaseudun asukkaalle se oli ainoa tapa siirtyä paikasta toiseen. Siksi se elää edelleen vahvasti monien muistoissa.

--SLHS:n Pohjois-Karjalan osasto on tuonut tämän perinteen erinomaisesti esille perinnepäivien ohjelmistossa. Tapahtuman järjestäjinä olemmekin varannet osastolle ”paalupaikan” tapahtuma-alueelta. Yhteistyö on toiminut kiitettävästi ja uskon tähän myös jatkossa, Karppanen sanoi.

Pohjois-Karjalan osasto muisti jäseniään kirjalahjoilla. Tällä kertaa onniteltavina olivat Raimo Uotila Savonlinnasta, Ari Karesvuo Kuopiosta sekä Koivikon Kievarin ravintoloitsija Markku Väkeväinen.

”Pöytäparlamentissa” osaston tohmajärveläinen jäsen Matti Gröhn palautti entiselle työnantajalleen Juhani Ruposelle (Linja-Ruponen Oy) 10- ja 20 –vuotis ansiomerkkinsä sekä lippusakset. Ja, siitäkös syntyi muistorikas keskustelu.

Illan aikana nähtiin myös kaitafilmimuistoja 1960-luvulta. Ruposen linja-automuistot oli kuvattu matkalta Savonlinna-Puhos-Kitee-Joensuu-Kuopio. Kaitafilmistä nykytekniseen muotoon tallennettu elokuva ja siihen erinomaisesti sovitettu musiikki toivat mieliin entisajan linja-autot, kuljettajien ja rahastajien työrytmin sekä liikenteelliset olosuhteet. Filmillä nähtiin lisäksi linja-autoyhtiön järjestämiä vapaa-ajan tapahtumia sekä juhlia. Katsojat olivat pääosin Ruposen entisiä kuljettajia.

Teksti ja kuvat:

Tuomo Flinkman
Ruposen ruskean kuljettajan poika

Matti Gröhn, vasemmalla, luovutti aikanaan saamansa 10- ja 20-vuotis kunniamerkit sekä lippusakset entiselle työnantajalleen Juhani Ruposelle. Raimo Uotila seuraa mukavaa tapahtumaa.

Pohjois-Karjalan osaston sihteeri Marko Haakana, vasemmalla, ja aluepäällikkö Seppo Vanhanen luovuttivat osaston kirjamuistamiset. Yhden kirjoista sai osaston jäsen, Koivikon Kievarin yrittäjä Markku Väkeväinen.

Pääosin Linja-Ruponen Oy:n ja myöhemmin Linja-Karjalan kuljettajista muodostunut jouluateriaväki seurasi kiinnostuneena mm. kaitaelokuvaa 1960 -luvun työkentältä.